Andre om Ivar Rudi

Åpningstale for retrospektiv utstilling 2024

Av Mona Elin Motsfeldt Aarø, styremedlem Haugesund kunstforening.

Grafikeren

Jeg kommer inn fra regnhenget.
Du står med kobberskjegget
og det rødslitte skinnforkleet bøyd
over kobberplate og presse, sveiver
svett i det fuktkalde kjellerrommet.


retter du ryggen, tar
trykket forsiktig i hendene.
Ser lenge på det
Langt igjennom det ser du, over alle synsrender
Mot himler hvor regnet trekkes til side
av rause solnedganger.

Og stjerner skjer.

Dette diktet skrev Kolbein Falkeid til og om kameraten sin Ivar Rudi.

Ivar er hel ved. En mann det er lett å like. En dyktig kunstner og en lidenskapelig musiker. Han har forkjærlighet for kystkultur og for byen vår.

Utstillingen inneholder arbeider fra en over 40 år lang kunstnergjerning, og består av kunstverk for salg, innlånte arbeider i privat eie og utlånte verk fra Haugaland museets kunstsamling.

Grafikeren Ivar Rudi er en av Haugesund mest kjente og kjære kunstnere. Ivar Rudi har gjort seg bemerket med sine allsidige og rikt fabulerende motiv, inspirert av det hjemlige landskapet og vestlandsnaturen.

Jeg spurte Ivar om hvordan han begynte med tegning, og han sa at han ble oppfordret av folk fra møblerte hjem. Ingen i hans familie og nære omgangskrets drev på med dette. Han hadde behov for å tegne inntrykk av det han så og sanset.

Òg han har blikk for både små og store begivenheter, og hans bildeverden rommer alt fra såre og naivistiske livsbetraktninger til folkelige og humoristiske situasjoner.

Som grafiker er hele prosessen viktig for Ivar Rudi. Fra de første skissene til det ferdige, trykte bilde. Kolbein Falkeid, hadde stor sans for Ivar Rudi sine arbeider. I katalogteksten til vandreutstillingen arrangert av Rogaland fylkesk kunstlag i 2004, formulerte han seg slik: « ... det som til syvende og sist gjør Rudi spennende for meg er og blir det overflødighetshornet han øser av og forhåpentligvis alltid måtte ty til: Den skapende, rikt fabulerende kraft styrt av det skolerte og kritiske profesjonelle øye» (2004).

Han er mest kjent som grafiker med dyptrykk som spesiale, men har også produsert flere skulpturer og kunstprosjekt i det offentlige rom. Dessuten har han hatt en rekke illustrasjonsoppdrag fra norske artister som Vamp, Nils Økland og Kolbein Falkeids dikt.

Ivar Rudi er født i 1954 og oppvokst i Haugesund, hvor han fortsatt bor og arbeider. Han har sin utdannelse fra kunstakademiene i Trondheim og Bergen. Han har deltatt på de viktigste kollektivutstillingene i Norge, som Høstutstillingen, Vestlandsutstillingen og Trøndelagsutstillingen flere ganger. Han har også deltatt i en rekke andre kollektivutstillinger inn- og utland. Han har hatt en rekke separatutstillinger i Haugesund kunstforening, Stavanger kunstforening, Sildajazztstillingen i 2004, og vandreutstilling arrangert av Rogaland fylkeskunstlag. Ivar Rudi er kjøpt inn til Ystad kommune, Norsk kulturråd, Haugalandmuseet/Haugesund billedgalleri, Trondheim kunstforening m.fl.

Ivar Rudi - drømmer og realist

Av Kolbein Falkeid

Med sine raderinger i etsning og aquatint er Ivar Rudi etter min mening den mest begavede av de nålevende kunstnere med bakgrunn i Haugesund, allsidig og rikt fabulerende i sine motiver. Selv betrakter jeg ham som en ytterst spennende poet i sine streker, lyrisk stram, men også raus i bredere og folkeligere oppslag med større rom. Nettopp det store og åpne rom ser forresten Rudi selv som en mulig inspirasjon fra den mangfoldige Vestlandsnaturen han følelsesmessig har tilknytning til: De store slettene og heiene mellom stengende fjell i øst og det endeløse havet i vest, hvor horisontene ytterst ute opptrer som en foreløbig ramme. Innenfor dette området, vidt som det er, foregår en slags kompakt handling fra det folkelig alvorlige eller humoristiske til mer såre og naivistiske betraktninger av livssituasjoner, hvor også det forgjengelige selvsagt har en naturlig plass. Uttrykket behøver ikke være litterært, d.v.s. lesbart begrenset, det kan like godt åpne for dimensjoner bak det synlige, altså for noe mer enn objektet - gjerne f.eks. som en godt skjult avsløring av kunstnerens egen sinnstilstand under selve arbeidsprosessen.

Så langt de store ordene. Mer konsist sagt er Ivar Rudi en søkende kunstner med et åpent blikk for de tilsynelatende små som for de like tilsynelatende store begivenheter. Han er kunnskapsrik og derfor ydmyk, en drømmer og realist som kjenner sine mestere og bedre enn de fleste vet hvor langt en kan eller helst bør strekke seg mot det umuliges kunst: Livet i all sin smertelige eller smilende mangfoldighet.

Men det som til syvende og sist gjør Rudi så spennende for meg er og blir det overflødighetshornet han øser av og forhåpentligvis alltid vil måtte ty til: Den skapende, rikt fabulerende kraft styrt av det skolerte og kritisk profesjonelle øye.